Det er juletid, og en tid på året, hvor dine madlavningsfærdigheder bliver sat til et helt andet niveau. Uanset om det er morgenmad, forretter og cocktails eller selve middagen, vil du have, at dine opskrifter skal skinne igennem og bringe dig selv og dine gæster glæde. Derfor vil vi fortælle dig om, hvorfor du skal inddrage sous vide som en del af din madlavningsteknik i juletiden.

Hvad er sous vide?

Hos de professionelle, er er sous vide en anerkendt madlavningsteknik, der bruger til præcis temperaturkontrol til at levere ensartede resultater i restaurantkvalitet. High-end restauranter har brugt sous vide madlavning i årevis for at tilberede mad til det nøjagtige niveau som måtte være nødvendigt og det niveau, der ønskes hver gang. Teknikken blev for nylig populær til hjemmekokke med tilgængeligheden af ​​overkommelige og brugervenlige sous vide-præcisionsudstyr. Sous vide, der betyder under vakuum på fransk, henviser til processen med vakuumforsegling af mad i en pose og derefter koges den til en meget præcis temperatur i et vandbad. Denne teknik giver resultater, som det er umuligt at opnå med andre former for madlavningsmetoder.

Sous vide madlavning er meget lettere end du måske tror, ​​og involverer normalt tre enkle trin:

1. Fastgør din præcisionskomfur til en gryde med vand, og indstil tid og temperatur efter det ønskede niveau.

2. Læg din mad i en forseglet pose og sæt den fast på siden af ​​gryden.

3. Afslut ved at brænde, grille eller stege maden for at tilføje et sprødt, gyldent ydre lag til dine retter.

Hvorfor skal jeg lave julemaden sous vide?

Sous vide madlavning bruger præcis temperaturkontrol med cirkulation for at producere resultater, som du ikke kan opnå med nogen anden madlavningsteknik. Årsagen er at når du bruger traditionelle metoder til madlavning, har du ikke kontrol over varmen og temperatur. Derfor er det meget vanskeligt og tidskrævende at konsekvent tilberede god mad. Mad ender med at være for kogt udvendigt med kun en lille del i midten, der er kogt til den ønskede temperatur. Maden mister derfor smag, koger let og ender med en tør, sej tekstur. Med præcis temperaturkontrol i køkkenet giver sous vide derofr følgende fordele:

  • Konsistens: Fordi du tilbereder din mad til en præcis temperatur i en præcis tid, kan du forvente meget ensartede resultater.
  • Smagen: Mad koger i sin sauce. Dette sikrer, at maden er fugtig, saftig og øm.
  • Affaldsreduktion: Traditionelt tilberedt mad tørrer ud og resulterer i affaldsproduktion, hvorimod sous vide madlavning gør, at maden intet volume mister.
  • Fleksibilitet: Traditionel madlavning kan kræve konstant opmærksomhed. Sous vide får maden til en nøjagtig temperatur og holder på den. Derfor er der ingen bekymring for at give julemaden for meget.

Du kan også læse om Vakuum poser her.